tiistai 28. lokakuuta 2014

DIY pallomahalle housut

Edellisessä postauksessa valittelin sitä, että ainoat mammafarkkuni hajosivat. Katsoin muutamia lehtiä läpi enkä löytänyt möhömahaiselle sopivia housuja - ei löytynyt leggareita eikä juuri muutakaan. Tässä siis jonkinlainen ohjeistus siihen, miten tavallisesta leggins-kaavasta hyvin pienellä vaivalla saa muokattua ihan toimivat mammahousut. Hetki sitten Dobermami-blogissa oli kivasti muutettu uusimmasta (5/14) OB:sta legginsit, joissa vyötärö jää masun alle. Tämä oma versioni on masuresorin kanssa, eli jos paistomittari (napa) on pullahtanut ulos ja sen toivoisi olevan näkymättä vaatteiden läpi niin tämä peittää pikkuisen :D 

Kankaana Noshin tumma graffitti JC ja resori ostettu Marimekon ysmyiltä joskus viime keväänä(???). Farkkuleggareiden kangas on muistaakseni Lillestoffin farkkutrikoota, jonka kanssa on monella ollut laatuongelmia. Nähtäväksi jää, miten kestää mulla...

1. Jos joku legginskaava on toiminut ennen raskautta niin se varmasti toimii myös masun kanssa. Itse käytän tässä lähtökohtana OB 2/11 kaavaa, jolla olen jo ennen tehnyt itselleni toimivia legginsejä. Tiedän, mistä leventää ja miten kaava istuu, joten uskalsin sitä lähteä vähän muokkailemaan.

Tässä alkuperäinen kaava kankaalla.

2. Mittaa haarasta masun alle hyvä mitta. Itselläni tuo mitta on noin 15 cm. Takaa ainakin itselläni toimii tuo kaavan korkeus, joten en ole sitä lähtenyt muokkaamaan. Taita kaavasta etuosan 15cm:stä lähtien suora taite taakse (ks kuva).


3. Pyöristä etuosan v-kirjaimen muitia hiukan niin istuu kauniimmin masun alle tuo kaarre (ks. kuva). 


4. Ompele haarasta nilkkaan housujen puntit/lahkeet. Käännä toinen lahkeista oikein ja pujota se toisen puntin sisään (nyt siis kankaat ovat oikea-oikeaa vasten) ks kuva. Yhdistä haarasauma. Itselläni on tapana ommella saumuriompeleen viereen vielä suoralla melko lyhyellä tikillä ihan tavis ompelukoneella. Näin kestää mielestäni haarasauma paremmin käytössä (liekö kuvitelmaa vaan) 

Ulompi lahje nurin päin, sisempi lahje käännetty oikea puoli ulos. Pujotetaan sisäkkäin.

Haarasauma ommeltuna

Suora tikki saumuriompeleen viereen

5. Nyt sinulla on housut, joissa masu roikkuu housujen ulkopuolella... Aika tehdä masun päälle tuleva kerros siis :)


Keski taka on aika terävä, joten pyöristin sitä hiukan (ks. kuva yllä ja alla)6. Mittaa masun pulleus (parempaa sanaa en nyt keksinyt...) eli masun päälle tulevan resorin/kankaan korkeus ja housuistasi housun yläosan pituus(eli vyötärön ympärys, jos sitä nyt vyötäröksi voi kutsua...). Masuresorin korkeus takaa on n 7cm korkean (tällöin ainakin minulla resoriosuus tulee "vyötärön" kapeimpaan kohtaan. Masuresori leikataan 2-kertaisesta resorista/kankaasta, taite on ylhäällä. Ompele KT-sauma

Housun vyötärönympäryksen mittaus

Masuresori on alempi kahdesta palasta. Kangas kuvassa 4-kerroin. ympärys n 100cm, korkeus vasemmalla (edessä) n. 25cm, oikealla (takana) n. 7 cm.

7. Tämä ei varmaan ole pakollista, mutta itse inhoa sitä, että masuresori valuu mahaa pitkin alas, joten vaikka resori jo itsessään on melko napakka niin ompelen siihen ylös vielä kuminauhan kiinni niin, että se jää resorin sisään ja masua vasten tulevan kerroksen puolelle (ks. kuvat) 

Masuresori avattuna. Ompele kuminauha keskikohdan ala- tai yläpuolelle niin, että keskikohta on kuminauhan toisella puolella.

9. Ompele masuresori kiinni housuihin.

Aiemmin päivällä ompelemani farkkutrikoolegginsit...

10. Huolittele housunpuntit haluamallasi tavalla.


Masuleggarit edestä...

...ja sivusta
Onneksi tuo peili ei ole lapsen kädenjälkiä täynnä :D11. Jos haluat, voi resorin saumavaran vielä tikata alaspäin housukappaleen puolelle.

12. Housut jalkaan ja annetaan vatsan kasvaa :)


Toivottavasti tästä oli jotain apua tai iloa jollekin. Kysy ihmeessä, jos joku kohta on epäselvä :) (ja tämä oli mun eka DIY-ohje, joten antakee armoa jos ei ihan ole maailman selkeintä...) Niin ja nämä leggisit oli henkilölle, joka on n valaan kokoinen... Eli siis alkuperäiset legginsit on n kokoa 42. Omilla mitoilla tehtynä pitäisi kuitenkin toimia pienemmällekin valaalle...

Tämä ohje ei varmastikaan millään tavalla ole "oikeaoppinen", mutta helppo kuin mikä ja toimii ainakin mulla! Ja nopeat tehdä. Farkkuleggareiden tekemiseen (joiden aikana en ottanut kuvia tms) meni n 20min siitä kun laitoin kaavat kankaalle siihen kun vedin valmiit housut jalkaan.

3 kommenttia:

  1. Hyvä ohje, varmasti on jollekulle hyödyllinen :) Ite muokkasin miikkarien magic knickersien kaavasta äitiysmallit mutta lintsasin masuresorin kanssa ja otin sen kulahtaneista henumanun äitiyscollareista irti ja käytin sitä kaavana. Nauratti tätä lukiessa, sillä minä kans vihaan sitä ettei se resori pysy napakasti ja mulla kulkee niissä framilon-nauha just samallalailla kun sulla näissä kumppari :D

    VastaaPoista
  2. Just illalla ompelin kaverille sellaiset mammaleggarit missä kangas tulee kokonaan masun päälle yhtenäkappaleena, muistaakseni ottobren 2008 vuoden lehdestä kaava. Samassa lehdessä on muuten mammahameen kaava ja siinä on hyvän mallinen resoriosuus, sitä olen sitten käyttänyt aikoinaan omiin mammavaatteisiin resorin mallina. Siinä ommellaan kuminauha juuri tuolleen resorin taite kohtaan. Taidampa muokata tekemäni "joogapöksyjen" kaavaa mammamalliksi, kun tämä ohje kivasti avasi sitä miten tuon resorin "rajan" saa tehtyä. Kiitos!

    VastaaPoista