Sain toiveen kertoa, mikä niin monissa blogeissa mainittu Silhouette-leikkuri oikein on. Silhouette valmistaa kolmea eri leikkuria: Cameo, Curio ja Portrait. Koneiden eroista en sen enempää ajatellut kirjoittaa, mutta näistä koneista Cameo on leikkuualaltaan suurin, hiukan yli 30x30cm (12") ja Curio ja Portrait vähän pienempiä. Koolla ei varsinaisesti ole suurta väliä, koska kaikilla koneilla pystyy ymmärtääkseni leikkaamaan leikkuualustaansa pidemmän palan jos esimerkiksi haluaa pitkän seinätarran tekstinä. Leikkaamisen lisäksi laitteella voi myös piirtää, mutta se puoli on itselläni täysin kokeilematta.
Pakolliset välineet: Leikkuri, veitsi, matto, koukku ja tietokone, jossa Silhouette Studio -ohjelma.
Keskityn nyt Cameoon, koska se löytyy itseltäni ja siitä tiedän edes vähän enemmän kuin kahdesta muusta koneesta ;) Cameo on siis leikkuri, jokka pystyy leikkaamaan tietokoneelta valitun kuvan. Materiaalina voi olla pahvia, paperia, silityskalvoa, seinätarraa ja paljon paljon muuta. Laitetta käyttää siis askartelijat, skräppääjät ja ompelijat sekä varmasti moni muu. Itse käytän konetta lähinnä vaatteiden "koristeluun". Googlaamalla Silhouette cameo löytyy aivan valtava määrä kuvia, jotka on laitteella tehty.
Joululahjapostauksessani vilahtikin pari Cameolla leikattua kuvaa, samoin bodypostauksessa
täällä.
Silitystä odottavia valmiiksi leikattuja kuvia..
Pystyäkseen laitetta käyttämään tarvitaan myös muutama työväline. Tietokone ja siinä Silhouette Studio on pakolliset, jotta kuvia pystyy laitteelle siirtämään. Yksinkertaistettuna siis valittu kuva (kuvia voi ostaa Silhouette storesta tai esimerikiksi googlaamalla) käsitellään Silhouette Studio -ohjelmalla ja lähetetään sitten leikkuriin. Näiden lisäksi tarvitsee ainakin leikkuuterän (yksi tulee koneen mukana) ja leikkuualustan (sekin tulee laitteen mukana, mutta varamatto ei ole pahitteeksi varsinkaan jos leikkaa eri materiaaleja.) Itselläni on yksi matto silityskalvoille ja toinen pahville. Terä kannattaa myös olla eri materiaaleille omansa. Silloin terä tylsyy (aivan kuten saksetkin) vähän hitaammin. Silityskalvoissa tarvii myös koukkua, jonka avulla saa pois revittävän kalvon helpommin pois. Lisäksi tarvitaan luonnollisesti leikattava materiaali.
Ohjelma perusnäkymä
Tarvikkeita: kynäpidikkeitä, veitsi ja koukku
Kalvoja löytyy sitten myös aika paljon erilaisia. Sileäpintaista, nukkapintaista, helmiäistä, glitteriä, metallinhohtaoisia, erityisen joustavaa, nahkaa muistuttavaa, paljetteja jäljittelevää, heijastavaa, kylmänä irti revittävää, lämpimänä irti revittävää... Jep... Ja kun on vähänkään hamsterin vikaa niin mopo karkaa aika helposti käsistä ;)
Varastosta löytyy ihan vaan muutava väri :D
Lähikuvaa glitterpintaisista..
Kalvot siis leikataan leitteella ja kiinnitetään silitysraudalla silittämällä. Eri kalvot kiinnitetään vähän eri lämpötilassa kalvosta riippuen ja ilman höyryä kovasti painaen. Prässi olisi tässä varmaan kaikkein kätevin, mutta silitysraudallakin pärjää. Olen myös kaivanut varastosta vanhan silityslaudan, sellaisen vanhanaikaisen kovan. Se on aika loistava kiinnittämiseen, mutta toki höyrylaudankin päälle voi laittaa vaikka puusta tehdyn kovemman alustan. Jos vielä löytyisi vanha silitysrauta, jossa ei olisi höyrytoimintoa ja siten sileä pinta niin olisi aika loistavaa :)



Jos vähääkään kiinnostaa tai mietityttää laitteen hankinta niin suosittelen lataamaan koneelleen Silhouette Studio -ohjelman
Silhouette American sivuilta. Se tulee laitteen mukana, mutta sen voi myös ladata ilmaiseksi netistä. Sitten pääseen harjoittelemaan ja ihmettelemään ja miettimään, jaksaako sen käyttöä sitten lopulta kuitenkaan opetella. Ihan vaan parilla hiiren napautuksella ei nimittäin mikään valmistu ja aika paljon saa koneen sielunelämään tutustua. Onneksi netti ja erityisesti YouTube on täynnä tutoriaaleja!
Kaikki leikataan peilikuvana, jotta on sitten oikein päin kun silitetään kiinni.
Hintaa Cameolla on n 290-350e riippuen siitä, mistä sen tilaa. Koneita saa Suomesta
Lumikellot -nimisestä kaupasta, Hollannista
Scrapbookdepotista ja tietääkseni myös Italiasta
Silhouettelta on ihmiset tilanneet. Kalvoja saa tilattua eri paikoista (oma suosikkini on
MDP Supplies Ruotsissa. Kokeilemalla varmaan selviää, mikä on laadultaan paras omaan makuun. Sanoisin, että ennenkuin yhtään kuvaa on laitteella tehnyt niin on sellaiset 350e köyhempi, kallis mutta aika hauska lelu.
Jäikö kysyttävää? Kysy ihmeessä! Tarkoitus ei ollut kirjoittaa mitään kaikenkattavaa sepostusta vaan vähän raapaista pintaa ja kertoa, mitä koneella tehdään.
Tässä sitten yksi hyvä syy, miksi kone on aika kiva olla olemassa... Tein tutun pojalle kiitokseksi saamastamme pyörästä paidan. Olisin halunnut toisen hihan musta-valko raidalliseksi, mutta koska sitä ei omasta kaapista löytänyt enkä tässä kuussa osta yhtään kangasta niin päätin laittaa siihen jotain silityskalvolla. Idea taisi kaiken lisäksi tulla yhdeltä ystävältäni, kiitos Jaana! Hetken ihmettelin, mitä siihen laittaisi ja koska en sen ihmeempää keksinyt niin hiha sai tekstin wrooom.
Ylimääräinen kalvo revitään irti. Tähän tuo koukku on ihan loistava.
Ylimääräiset putsattu pois...
Valmis paita
Paidan kankaat: Paapii ja Nosh
Paidan malli: Ottobre Mr Bear
Seuraavaksi opettelulistallani on se, miten Cameolla saa tehtyä sabluunoita.. Sekin avaisi aivan uudet mahdollisuudet!