tiistai 19. tammikuuta 2016

Mikä ihmeen Silhouette?!?

Sain toiveen kertoa, mikä niin monissa blogeissa mainittu Silhouette-leikkuri oikein on. Silhouette valmistaa kolmea eri leikkuria: Cameo, Curio ja Portrait. Koneiden eroista en sen enempää ajatellut kirjoittaa, mutta näistä koneista Cameo on leikkuualaltaan suurin, hiukan yli 30x30cm (12") ja Curio ja Portrait vähän pienempiä. Koolla ei varsinaisesti ole suurta väliä, koska kaikilla koneilla pystyy ymmärtääkseni leikkaamaan leikkuualustaansa pidemmän palan jos esimerkiksi haluaa pitkän seinätarran tekstinä. Leikkaamisen lisäksi laitteella voi myös piirtää, mutta se puoli on itselläni täysin kokeilematta.

Pakolliset välineet: Leikkuri, veitsi, matto, koukku ja tietokone, jossa Silhouette Studio -ohjelma.


Keskityn nyt Cameoon, koska se löytyy itseltäni ja siitä tiedän edes vähän enemmän kuin kahdesta muusta koneesta ;) Cameo on siis leikkuri, jokka pystyy leikkaamaan tietokoneelta valitun kuvan. Materiaalina voi olla pahvia, paperia, silityskalvoa, seinätarraa ja paljon paljon muuta. Laitetta käyttää siis askartelijat, skräppääjät ja ompelijat sekä varmasti moni muu. Itse käytän konetta lähinnä vaatteiden "koristeluun". Googlaamalla Silhouette cameo löytyy aivan valtava määrä kuvia, jotka on laitteella tehty. Joululahjapostauksessani vilahtikin pari Cameolla leikattua kuvaa, samoin bodypostauksessa täällä.


Silitystä odottavia valmiiksi leikattuja kuvia..


Pystyäkseen laitetta käyttämään tarvitaan myös muutama työväline. Tietokone ja siinä Silhouette Studio on pakolliset, jotta kuvia pystyy laitteelle siirtämään. Yksinkertaistettuna siis valittu kuva (kuvia voi ostaa Silhouette storesta tai esimerikiksi googlaamalla) käsitellään Silhouette Studio -ohjelmalla ja lähetetään sitten leikkuriin. Näiden lisäksi tarvitsee ainakin leikkuuterän (yksi tulee koneen mukana) ja leikkuualustan (sekin tulee laitteen mukana, mutta varamatto ei ole pahitteeksi varsinkaan jos leikkaa eri materiaaleja.) Itselläni on yksi matto silityskalvoille ja toinen pahville. Terä kannattaa myös olla eri materiaaleille omansa. Silloin terä tylsyy (aivan kuten saksetkin) vähän hitaammin. Silityskalvoissa tarvii myös koukkua, jonka avulla saa pois revittävän kalvon helpommin pois. Lisäksi tarvitaan luonnollisesti leikattava materiaali.

Ohjelma perusnäkymä

Tarvikkeita: kynäpidikkeitä, veitsi ja koukku

Kalvoja löytyy sitten myös aika paljon erilaisia. Sileäpintaista, nukkapintaista, helmiäistä, glitteriä, metallinhohtaoisia, erityisen joustavaa, nahkaa muistuttavaa, paljetteja jäljittelevää, heijastavaa, kylmänä irti revittävää, lämpimänä irti revittävää... Jep... Ja kun on vähänkään hamsterin vikaa niin mopo karkaa aika helposti käsistä ;) 

Varastosta löytyy ihan vaan muutava väri :D

Lähikuvaa glitterpintaisista..

Kalvot siis leikataan leitteella ja kiinnitetään silitysraudalla silittämällä. Eri kalvot kiinnitetään vähän eri lämpötilassa kalvosta riippuen ja ilman höyryä kovasti painaen. Prässi olisi tässä varmaan kaikkein kätevin, mutta silitysraudallakin pärjää. Olen myös kaivanut varastosta vanhan silityslaudan, sellaisen vanhanaikaisen kovan. Se on aika loistava kiinnittämiseen, mutta toki höyrylaudankin päälle voi laittaa vaikka puusta tehdyn kovemman alustan. Jos vielä löytyisi vanha silitysrauta, jossa ei olisi höyrytoimintoa ja siten sileä pinta niin olisi aika loistavaa :)

Jos vähääkään kiinnostaa tai mietityttää laitteen hankinta niin suosittelen lataamaan koneelleen Silhouette Studio -ohjelman Silhouette American sivuilta. Se tulee laitteen mukana, mutta sen voi myös ladata ilmaiseksi netistä. Sitten pääseen harjoittelemaan ja ihmettelemään ja miettimään, jaksaako sen käyttöä sitten lopulta kuitenkaan opetella. Ihan vaan parilla hiiren napautuksella ei nimittäin mikään valmistu ja aika paljon saa koneen sielunelämään tutustua. Onneksi netti ja erityisesti YouTube on täynnä tutoriaaleja! 

Kaikki leikataan peilikuvana, jotta on sitten oikein päin kun silitetään kiinni.

Hintaa Cameolla on n 290-350e riippuen siitä, mistä sen tilaa. Koneita saa Suomesta Lumikellot -nimisestä kaupasta, Hollannista Scrapbookdepotista ja tietääkseni myös Italiasta Silhouettelta on ihmiset tilanneet.  Kalvoja saa tilattua eri paikoista (oma suosikkini on MDP Supplies  Ruotsissa. Kokeilemalla varmaan selviää, mikä on laadultaan paras omaan makuun. Sanoisin, että ennenkuin yhtään kuvaa on laitteella tehnyt niin on sellaiset 350e köyhempi, kallis mutta aika hauska lelu.

Jäikö kysyttävää? Kysy ihmeessä! Tarkoitus ei ollut kirjoittaa mitään kaikenkattavaa sepostusta vaan vähän raapaista pintaa ja kertoa, mitä koneella tehdään.

Tässä sitten yksi hyvä syy, miksi kone on aika kiva olla olemassa... Tein tutun pojalle kiitokseksi saamastamme pyörästä paidan. Olisin halunnut toisen hihan musta-valko raidalliseksi, mutta koska sitä ei omasta kaapista löytänyt enkä tässä kuussa osta yhtään kangasta niin päätin laittaa siihen jotain silityskalvolla. Idea taisi kaiken lisäksi tulla yhdeltä ystävältäni, kiitos Jaana! Hetken ihmettelin, mitä siihen laittaisi ja koska en sen ihmeempää keksinyt niin hiha sai tekstin wrooom. 


Ylimääräinen kalvo revitään irti. Tähän tuo koukku on ihan loistava.

Ylimääräiset putsattu pois...


Valmis paita


Paidan kankaat: Paapii ja Nosh
Paidan malli: Ottobre Mr Bear

Seuraavaksi opettelulistallani on se, miten Cameolla saa tehtyä sabluunoita.. Sekin avaisi aivan uudet mahdollisuudet! 

10 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen postaus, kiitokset esittelystä! Aika peli tämä leikkuri! En tiennytkään että sillä voi tehdä noin monipuolisia juttuja. Sabluunoita kankaanpainantaan tai kirjontakuvion ääriviivojen piirtämiseen..:) nyt ei kyllä millään budjetti anna periksi tähän leluun, sovitusnukke olisi seuraavana ostoslistalla...Luin jostakin blogista että joissakin kirjastoissa olisi vinyylileikkureita, onkohan ne samantapaisia kuin tämä.. Vai onkohan ne sellaisia joissa on ihan oma kalvo..Magee paita!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olis kiva tehdä tutoriaaleja itse koneen käytöstä, mutta en koe osaavani käyttää sitä tarpeeksi hienosti siihen. Mutta eiköhän tuosta nyt jonkun selvän saa. Helsingissä muistaakseni ainakin on joku leikkuri ja olisko jopa ollut pressikin?

   Poista
 2. Kiitos esittelystä. Monesta paikkaa olen jo katsonut näitä ihanuuksia, mutta en vielä ollut perehtynyt sen kummemmin. Vaikuttaa ihan mahtavalta koneelta. Harmi vaan kun on noin kallis. Ehkä jos hinta hiukan tulisi alas... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi lukemisesta ja kommentoinnista! Se pikkuisen pienempi kone on kyllä selkeästi edukkaampi, olisko ollut jotain 200e luokkaa.. Ei tuosta isommasta leikkuualasta ainakaan ompelussa ole mitään lisäarvoa!

   Poista
 3. Oi, mahtavaa! Teksti pääsi paitaan <3 Ihmettelen kyllä, että mikset syttynyt siitä "auto - car -bil" -ideasta (täältä puuttuu nauraa vedet silmissä -hymiö ;) )

  Olen jo ihmetellyt, miksei kukaan ole tehnyt Silhouettesta blogijuttua, koska paljon siitä kysellään ompeluryhmissä. Tosi hyvän tietopaketin olet saanut kirjoitettua :D Ja tuohon sabluuna-asiaan; minähän tein juuri perjantaina (ensimmäiset) sabluunat Silhouettella. Leikkasin sen seinätarrasta ja tuli vissiin hyvät. Käyttäjältä ei kyllä vielä saatu kommenttia, muttei myöskään tuskaista viestiä eli hiljaisuus olkoon hyvä merkki ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielessä kävi myös Hot Wheels, go go GO, ja Eat my Dust :D Mutta Wrooom voitti kisan kuitenkin täpärästi :)

   Silhouettesta riittäisi mooonta blogijuttua ja ongelmana olikin enemmän se, että mitä kirjoittaa ja mitä jättää kirjoittamatta. Tutoriaaleille olisi kysyntää ihan suomeksi, mutta jos tästä nyt laitetta miettivä saisi jonkunlaisen selvityksen. Ehkä, toivottavasti!

   Poista
 4. Kiitos viimeisestä ruottinmaan linkistä. Vihdoin sain härvelin tilattua sellasella alotuspaketilla vinyyliä ja muuta matskuu että raaskin ostaa! Olin juuri tilaamassa kalliimpaa settiä, mutta satuin eksymään googlaamalla tähän postaukseen ja säästit mulle juur satasen!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sehän oli kiva juttu :) Toivottavasti tykkäät koneesta!

   Poista
 5. Hei, yritän etsiä tästä leikkurista tietoa.. Onkohan näissä käytettävissä materiaaleissa sellaista jonka voi kiinnittää lasiin? Siihen ei silittämällä pysty kiinnittämään.

  VastaaPoista
 6. Hei, yritän etsiä tästä leikkurista tietoa.. Onkohan näissä käytettävissä materiaaleissa sellaista jonka voi kiinnittää lasiin? Siihen ei silittämällä pysty kiinnittämään.

  VastaaPoista